Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megesett már önnel is, hogy feltette magának a kérdést :  - mi lett volna, ha…,  - miért nem akkor …,  - miért pont velem…, - mit tudnék most tenni…, - unom már, hogy..! Amikor ezeket a mondatokat emlegetjük magunkban általában már késő a bánat. Megelőzéssel mindig sokkal olcsóbban jár az ember, főleg akkor ha az nem is kerül pénzbe csak egy kis odafigyelésbe vagy leleményességbe. Most pár tippet adunk, hogyan tudja az ember kivédeni a legbosszantóbb apróságokat és a legnagyobb vihar okozta károkat.

 

Madarak elleni védelem

 

Sok problémát okoz a madárürülék, mind esztétikai, mind higiéniai szempontból. Rendszerint előfordul, hogy a madarak a háznak, tetőnek olyan kiszögeléseibe húzódnak be ahol az időjárás viszontagságaitól védve vannak. Tipikusan ilyen helyek a tető alatti gerendák ami a házfalon kívül esik, különböző díszgerendák, egymásra érkező tetősíkok közötti rész, ereszcsatornák ami fölött másik tető vagy behajló faág helyezkedik el, házfalra a tető alá szerelt klímaventillátor stb… Ezeket különböző akadályokkal védhetjük. A gerendákba üssünk jó sűrűn szöget, hogy a madár ne tudjon rászállni, vagy a beugrókat elburkolhatjuk egy szépen kivitelezett hálós szerkezettel.

KépEhhez nem kell más mint csirke- vagy rabicháló amit szinte minden mezőgazdasági és barkácsboltban és nagyobb barkács áruházban be tudunk szerezni. A behajló faágakat le kell vágni, mert amúgy sem tesz jót a tetőnek. A klímákra szereljünk szintén szögekkel televert fa lapot.

 

 

 

 

Viharkárok

Az ellen nem tudunk védekezni, hogy a vihar lekapja a fejünk fölül a tetőt, vagy derékig áll a víz a házunkban, de az ellen igen hogy nem dőljön a házunkra a fa vagy egy nagyobb ág ne szakítsa be a tetőt, ne rongálja meg a kéményt az ablakokat esetleg egyéb értékeinket az udvaron vagy a szomszédban. 

Kép A legcélszerűbb még a fa ültetése előtt tájékozódni, hogy melyik fa milyen ütemben növekszik és mekkora lesz mikor kifejlődik. Ezeket figyelembe véve válasszunk fát és ültetési helyet. Nagy fát ne ültessünk közel a házhoz mert ránőhet és rongálhatja a tetőt, a kerítést és akár a ház alapját a gyökere, utcafronton a vezetékek is sérülhetnek ami nagyon drága ha ki kell fizetni. Ha már el van ültetve a fa de még növekedésben van célszerű folyamatosan nyírni a lombkoronáját, metszeni az ágait, hogy egészséges legyen és ne törjön könnyedén ugyanakkor inkább több kisebb ága legyen ami vékonyabb és szebb lombkoronát alkot, mint nagy vastag ágak amik rombolni tudnak mikor letörnek. A már megtermett fák alsóbb ágait vágjuk le, hogy ne tudjon a szél belekapni és letörni. 

Kép Amennyiben el akarja távolítani a fát, olvasson utána az aktuális kormányrendeletnek, kérjen engedélyt és bízzon meg vele szakembert, mert egy ártatlan fakivágás nagyon drága buli tud lenni, ha van egy „jó indulatú” szomszéd arról nem is beszélve ha mag az ember sérül meg.

 

 

Víz okozta károk

A víz ha el tud folyni nem okoz kárt kivéve ha a kivitelező aki a házat építette vagy a kültéri burkolatokat készítette trehány volt és kisajnálta az anyagot az alapokból, „mivel az úgy sem látszik Kép ”!

Ilyenkor szokta megtalálni a víz az útját. Alámossa a burkolatot ami beszaka dhat és komoly károkat tud okozni, arról nem is beszélve hogy ha mindezt a ház alapjával csinálja meg, esetleg megsüllyed a ház vagy kidől( nek) valamelyik fal(ak).  Boss zantó és esztétikailag sem valami szép amikor a térkő burkolat közül kinő a gaz vagy a fű. Ez a hibás lerakásról árulkodik. Ne feledje nem mindig az olcsó megoldás a legkifizetődőbb. Mondom ezt azért, mert a javítás költsége mindig sokkal magasabb, nem ritkán a há romszorosa is lehet a munkadíjnak. Ön sem szereti ha más elrontott munkáját kell javítgatnia, hogy az jó legyen. Először is kérjen több árajánlatot, egyeztessen személyes találkozót a kivitelezővel, beszéljenek meg minden apró részletet, a felhasznált anyagoktól a munkadíjon át a garanciáig. Amennyiben ezek tisztázottak, figyeljen oda, hogy betartja e a megbeszélteket.

Kép